Продавець zhelezo.in.ua розвиває свій бізнес на Prom.ua 6 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
261 відгук

Як вибрати соковижималку - допомагаємо визначитися з критеріями вибору

Як вибрати соковижималку - допомагаємо визначитися з критеріями вибору

Типи соковижималок

На сучасному ринку представлено не так багато різних типів побутових соковижималок. Найбільш популярними на сьогоднішній день є шнекові і відцентрові. Окрему нішу займають соковижималки для цитрусових (електричні або механічні преси). Ну і, нарешті, у розділі «для фанатів» можна зустріти соковижималки-преси. Існують також комбіновані моделі, що поєднують в собі можливості цитрусових і шнекових/відцентрових, проте вони знаходяться в переважній меншості. Поглянемо на кожен з цих типів уважніше.

Відцентрові соковижималки

Цей тип добре знаком тим, чиє дитинство припало на захід Радянського Союзу. Громіздкі і галасливі відцентрові соковижималки з обертовою металевої центрифугою-«барабаном», про решітку якої подрібнюються і віджимаються овочі або фрукти, були чи не єдиним приладом, що дозволяє отримати свіжий сік у домашніх умовах.

Втім, з тих пір пройшло чимало часу, і сучасні моделі зазнали істотні зміни: вони стали набагато симпатичніше виглядати, менше шуміти і навчилися розвивати вражаючу швидкість обертання центрифуги — цей параметр може досягати більш ніж в 20 000 оборотів в хвилину!

Центрифуга, як і раніше, являє собою дрібне сито з нержавіючого металу. В процесі віджимання продукти потрапляють на круглу тертку, подрібнюються, і завдяки високій швидкості обертання сепарується на сік та макуху. Рідина при цьому зливається через отвір в одну ємність, тверді залишки потрапляють в іншу.

Потужні високопродуктивні відцентрові соковижималки є лідерами по швидкості віджиму. Саме вони найкраще підходять для обробки великих обсягів овочів або фруктів. Проте є у такої конструкції та обмеження: центрифуга не підходить для обробки занадто твердих або волокнистих продуктів. Перші не отожмутся досить добре, другі швидко заб'ють ґрати центрифуги.

До того ж згадаємо, що сік з відцентрової соковижималки надходить сильно спіненим. Що, звичайно, не є істотним недоліком, але може дратувати в повсякденній експлуатації.

Малопотужні домашні відцентрові соковижималки також мають характерні недоліки — низьку швидкість роботи і, часто, не надто висока якість віджимання соку.

Шнекові соковитискачі

Цей відносно новий тип з'явився на масовому ринку значно пізніше відцентрових, однак досить швидко зайняв значну його частину. Це й не дивно: якість віджимання у таких соковижималок виявляється найвищим, а макуха часто виходить практично сухим на дотик.

Досягається такий результат завдяки використанню гвинтового механізму (шнека), який «відкушує» від плодів невеликі шматочки, тисне їх і перетирає про металеву сітку. Оскільки сік виходить шляхом продавлювання подрібненого плоду через сітку, він містить у собі досить багато м'якоті.

У цих пристроях можна робити не тільки сік, але й смузі, сорбети і горіхову пасту. У деяких моделей є окремі насадки для подрібнення, приготування тіста (локшина) і пюрирования.

Основний недолік шнекових соковижималок — відносно низька швидкість віджиму. Втім, підвищена швидкість тут і не потрібна: адже чим повільніше буде обертатися шнек (в розумних межах), тим більш ретельніше будуть перетерті продукти. Та й шум від роботи приладу при роботі двигуна на малих обертах виявиться нижче.

Також відзначимо, що підготувати продукти для віджимання в шнекової соковижималці доведеться більш ретельно: занадто великі шматки можуть не пролізти в завантажувальний отвір або зовсім заблокувати обертання шнека.

Шнекові прилади поділяються за видами розташування механізму (горизонтальні і вертикальні) і за кількістю шнеків (одно - і двошнекові).

Вертикальні шнекові соковитискачі

Гвинтовий механізм у таких соковижималок розташований вертикально. Шнек сам захоплює і ріже плід, під час завантаження майже не треба користуватися штовхачем. Такі моделі займають порівняно мало місця на столі (зате можуть виявитися досить високими — варто перевірити відстань між робочою поверхнею і кухонними шафками) і працюють досить швидко — по швидкості найшвидші наближаються до середньостатистичної відцентрової соковижималці.

Горизонтальні шнекові соковитискачі

У цих соковижималок шнек розташований горизонтально, як у м'ясорубки. Соковитискач, відповідно, виявиться не занадто високою, але більш габаритної по горизонталі. Вони також вимагають від користувача ретельно підходити до нарізки сировини — діаметр горловини у цього типу пристроїв, як правило, ще менше, ніж у вертикальних шнекових. Як і у випадку з м'ясорубкою, тут доводиться активно користуватися штовхачем. Цикл роботи у горизонтальних шнекових моделей, як правило, довше, ніж у вертикальних.

Двошнекові соковижималки

Два шнека дозволяють якісно і швидко переробляти велику кількість плодів, включаючи тверді і волокнисті їх види. Пристрої такого типу з'явилися порівняно недавно і поступово входять в моду нарівні з професійними блендерами. Причина появи попиту на ті та інші прилади одна — масовий інтерес до здорового харчування, яке асоціюється з наявністю в раціоні великої кількості страв із сирих плодів.

Соковижималки для цитрусових

Цей тип соковижималок також добре знайомий практично кожному. Електричні соковижималки для цитрусових являють собою корпус з вертикально розташованим двигуном, на який надіта обертається ребриста насадка, підходяща для видавлювання соку половини лимона або апельсина. Включається такий мотор зазвичай натисканням на насадку. Утримувати і натискати на половинку фрукта доведеться руками. Ну а самий бюджетний варіант навіть не має двигуна: обертати апельсин також доведеться вручну.

В окрему категорію слід виділити механічні преси. Вони, незважаючи на високу вартість, користуються популярністю не тільки в домогосподарствах, але також широко використовуються в барах і ресторанах — там, де в меню є свіжовичавлений апельсиновий сік.

Переваги таких пристроїв очевидні: механічні преси не залежать від електрики і не споживають його взагалі, у них вище надійність (але не занадто висока швидкість роботи).

Тим не менш, механічний прес ефективності віджимання може змагатися з кращими шнековими моделями електричних соковижималок і майже напевно виявиться краще відцентрових. Ну а деякі специфічні фрукти (гранати, наприклад) на чому-небудь іншому віджати взагалі не вийде.

На жаль, але великої різноманітності соків з допомогою преса не отримати: вам будуть доступні соки з цитрусових і граната. До того ж, багато соку за короткий час цим способом не вичавити, — надто довгим і человекозависимым виходить процес.

Преси для віджиму соку

Самим рідкісним гостем на сучасних кухнях є прес — соковижималка, віджимає сік з допомогою здавлювання продукту з великою силою. Деякі адепти здорового харчування стверджують, що такий спосіб є найбільш доцільним з точки зору збереження корисних речовин (у чому особисто ми, чесно кажучи, сумніваємося).

Продуктивність таких соковижималок не дуже висока: занадто багато часу йде на попередню підготовку. Продукт потрібно нарізати, загорнути в спеціальну тканину або покласти в мішечок, віджати за допомогою преса (нерідко в декілька заходів, складаючи тканину навпіл після кожного віджимання), вручну витрусити макуха і сполоснути тканина для такого продукту...

Загалом, прилад виходить, як кажуть, «на любителя». Натомість прес підходить абсолютно для будь-яких типів продуктів і виявляється незалежним від наявності електрики. Його можна взяти навіть туди, де немає електроенергії. Якщо, звичайно, не злякає досить велику вагу.

Принцип вибору

Перерахувавши основні типи соковижималок, а також згадавши їх достоїнства і недоліки, перейдемо до основної частини — безпосередньо до вибору соковижималки для дому.

На що слід звернути увагу при виборі тієї або іншої моделі? Які параметри є важливими, а які другорядними?

Приступаючи до вибору соковижималки, насамперед потрібно визначитися з відповідями на кілька нескладних питань. Попередньо потрібно визначитися з типом продуктів, які належить обробляти, з прогнозованими обсягами, з частотою використання приладу і подумати про необхідність наявності додаткових функцій і насадок.

Тип продукту

Від того, які продукти ви збираєтеся віджимати, залежить підходящий тип соковижималок. Найбільш «всеїдними» є вертикальні шнекові соковитискачі: вони впораються не тільки з фруктами, але також з твердими овочами, волокнистими продуктами типу селери, а в якості бонусу, можливо, допоможуть приготувати сорбет. Такі соковижималки відмінно зарекомендували себе для повсякденного використання, але не надто гарні в разі, якщо потрібно обробити великий обсяг продуктів.

У комплекті з горизонтальною шнекової соковижималкою нерідко можна зустріти додаткові насадки, що дозволяють, наприклад, тиснути олія з горіхів і насіння. Вони нерідко мають статус «престижних» моделей, однак за це доведеться розплатитися підвищеною ціною приладу, часто ще повільнішою, ніж у вертикальних, швидкістю і необхідністю ретельно нарізати сировину на дрібні шматочки. Втім, останнім часом все частіше зустрічаються і бюджетні моделі.

У разі, якщо обсяги продуктів великі, а віджиму твердих овочів і волокнистих продуктів не передбачається, найбільш підходящий варіант — це відцентрова соковижималка. При цьому, чим більше овочів або фруктів ви плануєте обробляти за один раз, тим більш важливим параметром буде потужність соковижималки і швидкість обертання центрифуги. Найбільш вимогливим користувачам ми рекомендуємо звернути увагу на моделі, що дозволяють відправляти в соковижималку яблука або інші дрібні фрукти цілком. Це дозволить істотно заощадити час на попередню обробку (нарізку) продуктів.

Спеціальні соковижималки для цитрусових і ручні преси знадобляться лише в тому випадку, якщо ви абсолютно точно впевнені, що нічого крім цитрусових і гранатів ви віджимати не плануєте. Також вони будуть непогані в якості другої соковижималки — якщо апельсиновий сік ви отжимаете щодня, а яблучний — лише від випадку до випадку.

У разі, якщо ви зупинили свій вибір на електричній моделі, не варто занадто економити і купувати прилад з маленькою потужністю: мотор у такої соковижималки може застопоритися при занадто сильному натисканні на насадку. Також ми рекомендуємо уважно придивитися до розміру насадки. Краще всього, якщо їх буде декілька. Справа в тому, що кожна насадка для віджиму цитрусових підходить для свого розміру фрукта: дрібні насадки краще справляються з лимонами, великі — з апельсинами і грейпфрутами.

Преси, які ми згадали вище, ми детально обговорювати не будемо, і залишимо їх для любителів «здорового харчування»: вже дуже специфічним у них виходить процес віджимання. Ми вважаємо, що якщо хтось вирішив зупинити вибір на цій малораспространенной соковижималці, то цей чоловік встиг оцінити всі плюси та мінуси даної конструкції і є, на що він іде.

Продуктивність та ефективність

Продуктивність соковижималки (тобто, кількість продукту, яка вона здатна переробити за одиницю часу) незважаючи на очевидну важливість, насправді не є таким важливим чинником: для невеликих обсягів продукту, що не перевищують декілька кілограм, економія пари хвилин виявиться практично непомітною на тлі загального часу, який буде витрачено на підготовку продукту і миття соковижималки по завершенні роботи. До речі, виробники шнекових соковижималок це зрозуміли одні з перших. Саме тому можна зустріти соковижималки, які рекламуються як «більш повільні»: низька швидкість роботи, можливо, дозволить вичавити більше соку, так і рівень шуму у такого приладу виявиться нижче.

Набагато корисніше, на наш погляд, звернути увагу на ефективність віджимання (тобто, об'єм соку, який можна отримати з одного кілограма продукту). Цей параметр може варіюватися від моделі до моделі досить помітно. На жаль, довіряти заявам маркетологів тут не можна, тому єдиний спосіб дізнатися, наскільки соковижималка ефективно вичавлює сік — це незалежні огляди і особистий досвід.

Час роботи

Для багатьох пристроїв виробник вказує максимальну тривалість роботи, після якої соковижималці потрібен час на відпочинок (як правило, це пов'язано з нагріванням двигуна). Даний параметр, як правило, є визначальним у питанні «скільки соку вдасться вичавити за один раз». Ми настійно рекомендуємо знайти цей пункт в інструкції перед покупкою приладу — щоб в процесі віджимання соку не довелося робити перерви.

Потужність

А ось такий параметр, як потужність мотора, хоч і дає деяке уявлення про те, до якого класу відноситься прилад, за фактом дає користувачеві не так багато інформації. Для шнекових соковижималок, наприклад, велика потужність і зовсім не потрібно. Так що правило «чим потужніший тим краще» в даному випадку не працює.

Частота використання соковижималки і простота в догляді

Чим вище частота використання соковижималки, тим важливішими стають такі параметри, як легкість в збірці/розбиранні та догляд за приладом (просто кажучи, легкість миття). Також при підвищенні частоти використання на передній план виходить такий параметр, як зручність підготовки (нарізання) продуктів. З останнім параметром визначитися буде досить просто: в більшості випадків буде достатньо ознайомитися з інструкцією та оцінити розміри завантажувальної горловини соковижималки — після цього стане зрозуміло, якого розміру шматочки будуть оброблятися без проблем.

А ось розібратися з легкістю догляду буде не так просто. Незважаючи на те, що всі соковижималки одного типу влаштовані приблизно однаково і складаються/розбираються за одним принципом, ніхто не може бути застрахований від таких конструктивних особливостей, як наявність «затишних місць», витягти з яких макуха або залишки соку буде не так-то просто. Єдиний спосіб дізнатися про такі нюанси заздалегідь — ознайомитися з оглядами або відгуками користувачів, які вже купили цікаву модель. Ну або просто повірити в силу бренду і сподіватися на краще.

Тут же згадаємо такий параметр, як матеріал корпуса. Даний параметр в чому носить естетичний характер (якщо прилад не кидати, то пластиковий корпус виявиться нічим не гірше, ніж металевий). А ось у догляді метал може виявитися трохи простіше пластику. Не буде зайвим звернути увагу і на перелік деталей, які дозволяється мити в посудомийці. Це, звичайно, не врятує від очищення деяких елементів щіткою (яка зазвичай входить в комплект), але може дещо полегшити догляд за приладом.

Наявність додаткових функцій

Додаткові функції, якими володіють деякі соковижималки, як правило визначаються наявністю додаткових насадок або спеціальних деталей. Так, у шнекових соковижималок майже завжди можна знайти насадку для приготування сорбету (перетворення в пасту заморожених фруктів). У деяких приладів можна зустріти насадки для нарізання/шинкування овочів. Інші запропонують спеціальні насадки для видавлювання тіста і приготування домашньої локшини.

Не будемо забувати, що всі ці доповнення є опціональними і навряд чи можуть розглядатися як вирішального аргументу при виборі тієї або іншої моделі. Простіше кажучи, не потрібно вибирати придатну за основними параметрами модель тільки тому, що у неї багата комплектація.

Вартість

Було б неправильно не згадати вартість, проте порівнювати різні прилади виключно за цим параметром виявиться безглуздо. Крім явних факторів, що відповідають за формування кінцевої ціни, існують і менш очевидні — націнка за бренд або позиціонування соковижималки в якості «екологічної» та «корисною для здоров'я» (в цьому випадку ціна різко спрямовується вгору).

А ось у рамках однієї ніші (при порівнянні схожих моделей) на ціну подивитися не буде зайвим: різні бренди нерідко пропонують дуже схожі за своїми характеристиками моделі з різницею у кілька тисяч рублів, на чому можна, при бажанні заощадити.

Коефіцієнт продуктивності iXBT.com

У наших оглядах соковижималок можна зустріти варіант, названий «Коефіцієнт продуктивності», що дозволяє скласти загальне уявлення про можливості тієї чи іншої моделі і порівняти їх між собою.

Коли ми тестуємо прилад для віджиму соку, ми проводимо 4 обов'язкових тіста: переробляємо зелені яблука сорту «Гренні Сміт», рожеві грейпфрути, моркву і білокачанну капусту. В кожному випадку ми відміряємо рівне 1 кілограм сировини і засікаємо час переробки продукту. Потім вимірюємо вихід соку в грамах і розраховуємо середнє арифметичне з часу виробництва чотирьох видів продукту і за виходом соку.

Ці цифри дозволяють оцінити швидкість роботи приладу та ефективність віджимання. У середньому, природно, у відцентрових моделей буде високий показник швидкості, а в шнекових — високий вихід соку. І навпаки: вихід соку більше 500 м (з 1 кг сировини) — це високий показник для відцентрової моделі, а час роботи менше 3 хвилин (для переробки 1 кг сировини) — хороша швидкість для шнекового приладу.

Висновок

Мы перечислили основные факторы, на которые стоит обратить внимание при выборе бытовой соковыжималки. Отметим, что для подавляющего большинства пользователей основной вопрос, с которым нужно определиться — это выбор между шнековой и центробежной соковыжималкой. Наш опыт показывает, что те любители свежевыжатого сока, которые делают его часто, обычно останавливают свой выбор на шнековой модели, «голосуя» тем самым за разнообразие продуктов, даже в ущерб скорости обработки. Дешевая центробежная соковыжималка, как правило, имеет одно достоинство — цену. А на дорогі моделі зазвичай звертають увагу ті, кому важлива швидкість обробки (тобто можливість швидко переробити великі обсяги сировини).

Ми залишили за дужками особливості окремих моделей і нюанси, пов'язані з їх експлуатацією. Мета даного огляду — узагальнити інформацію та знайти прості і зрозумілі параметри вибору. Ну а для бажаючих поглянути на конкретні моделі, ми зробимо зведений огляд протестованих нами пристроїв.

Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner